Kanada

Kanadai utazások

Úti célok Keresődoboz

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

Fontos információk

Oltás

Nincsenek kötelező védőoltások.

Nevezetességek, fontos látnivalók

A világ második legnagyobb országa az Amerikai Egyesült Államokkal, a Csendes óceánnal, és az Atlanti óceánnal határos. Az ország nagy részét hegyek, erdők, tavak, folyók, síkságok, és pici sivatagok borítják. Kanada nyugati felén húzódik a Sziklás hegység, keleti oldalán található a legtöbb város, valamint az ország legismertebb turistacsalogató látnivalója, a Niagara vízesés. Északon található a Kanadai pajzs, mely körül-belül 2,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett. A legtöbb utazónak Kanadáról a juharleveles zászló, az angol és a francia hagyományok (sokszor nem túl békés) együttélése és a Niagara vízesés jut eszébe. Természetesen ennél jóval több látnivalót kínál ez a hatalmas (közel 10 millió km2) kiterjedésű észak-amerikai ország, amely egyébként a világ második legnagyobb állama. Nyomasztó közelsége és a nyilvánvaló kulturális hatások ellenére Kanada kultúrája merőben különbözik az USA-étól, amit az is jelez, hogy az egymástól alig néhány tucat kilométerre, a határ két oldalán fekvő Seattle és Vancouver esetében a bűnözés mértéke fényévekkel jobb a kanadai nagyvárosban.

Kanadai revü: A legtöbb utazónak Kanadáról a juharleveles zászló, az angol és a francia hagyományok (sokszor nem túl békés) együttélése és a Niagara vízesés jut eszébe. Természetesen ennél jóval több látnivalót kínál ez a hatalmas (közel 10 millió km2) kiterjedésű észak-amerikai ország, amely egyébként a világ második legnagyobb állama. Nyomasztó közelsége és a nyilvánvaló kulturális hatások ellenére Kanada kultúrája merőben különbözik az USA-étól, amit az is jelez, hogy az egymástól alig néhány tucat kilométerre, a határ két oldalán fekvő Seattle és Vancouver esetében a bűnözés mértéke fényévekkel jobb a kanadai nagyvárosban.

Montreal: Kétnyelvű város, amely a Mont Royal körül épült fel, nem kevés véráldozat révén, vélhetően a nevét is innen kapta. Néhány szép. XVIII. századi épület teszi hangulatossá a települést, melyek közül említést érdemel a Pointe-a-Calliere (Régészeti és Történeti Múzeum). Télen elviselhetetlenül hideg szelek uralkodnak a város fölött, ilyenkor a nép leköltözik a föld alá, ahol éttermek, mozik, szórakoztató létesítmények tucatjai várják őket. A bárok egy része angolos, más része franciás beállítottsága. Válasszon ki-ki kedvére!

Vancouver: A látogatók szerint minden kétséget kizáróan Kanada legszebb városa. Dombos vidék, melyet még szebbé tesz a hidak, öblök és az óceán látványa. A belvárosban egymást érik a látnivalók: a viktoriánus stílusban épült Gastown városrész felújítva várja felfedezőit, a Stanley park pedig kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál. Tengerpartján egymást érik a jobbnál-jobb \“beach\”-ek, a környéken kiváló kirándulóhelyek is találhatók. A természeti csodák sora a Vancouver-szigeten bálna-megfigyeléssel fokozható.

Sziklás-hegység: Az Alberta és British Columbia államok határán fekvő Sziklás-hegységet két hatalmas kiterjedésű nemzeti park próbálja magába fogadni.
Ezek egyike, a Banff volt Kanada első hivatalos természetvédelmi területe, a névadó város ma az ország ma első számú nyári és téli üdülőhely. A Banff legfőbb vonzereje az idilli fekvésű, türkizkék vizű Moraine tó. A Jasper nevű másik nemzeti parkkal a Columbia Jégmező köti össze Banffot. Ez a vidék nem sokat változott a legutolsó jégkorszak óta, éppen ezért 30 gleccser is található területén. Persze a jeget el is lehet kerülni, például túrázással, termálfürdőzéssel vagy barlangmászással.

A préri: A Sziklás-hegység lábánál kezdődik Kanada szíve, a préri, amely szélesen és laposan húzódik végig Alberta, Saskatchewan és Manitoba szövetségi államok területén. A szépen megművelt mezőgazdasági területek mellett azért akad itt néhány nemzeti park is, így a Feketelábú indiánok emlékhelye Fort Macleod mellett, vagy a 3000 km2 területű Lovagló-hegyi Nemzeti Park Manitobában, amely a szabadon legelésző bölények hazája. Érdemes tudni, hogy a szárazföldi közlekedés mellett rengeteg kajak és kenu túraútvonal várja itt a turistákat. Az őslakos indiánok és bölények mellett errefelé a bevándorlók is őrzik hagyományaikat, Yorktonban például hagymakupolás templomok fogadják az idegent jelezve, hogy itt ukránok telepedtek le.

Narcisse Vadrezervátum: A manitobai Narcisse városa a kígyók kedvelőinek gyülekezőhelye. E tartományban ugyanis több mint 10.000 vörösoldalú abroncskígyó él, ráadásul a szintén itt található Manitoba-tóról az a hír járja, hogy a Loch Ness-i szörny rokonsága itt telelt át néhány évezredet. A helyiek szerint egy ilyen óriási kígyót már megölt a katonaság, és nagy titoktartás mellett éjszaka el is szállították innen. Aki nem hisz, járjon utána.

A rengeteg kitűnő gyalogtúra útvonalról elég, ha annyit megjegyzünk, akinek van 500 szabad napja, végiggyalogolhatja Kanadát keletről nyugatra, vagy akár fordítva. A legfőbb síközpontok Ontarióban, Quebecben, Albertában, illetve Whistler környékén, British Columbiában találhatók, de aki valami igazán különlegesre vágyik, menjen el az alaszkai határ közelébe, ahol akár az inuit eszkimó indiánok sajátos sportágait is gyakorolhatja. Kanadában összesen 37 nemzeti park és 129 nemzeti történeti park található, amelyek közül 12 az Unesco Világörökségek listáján is szerepel.

Tanácsok ide utazóknak

Mértékegységek

Kanadában még nem tértek át a metrikus mértékegységekre, a hőmérsékletet a Fahrenheit skála szerint mérik, Celsiusra úgy fordítható, hogy le kell vonni belőle 32-t és el kell osztani 1,8-del. (pl.: 100 Fahrenheit : 100-32=68, 68/1.8=37.7°C). Az üzemanyagot gallonban mérik, egy gallon 3,79 l. A távolság hagyományos mértékegysége a láb (angolul feet, rövidítve ft ami 30,48 cm) illetve a mérföld (miles, 1,6 km).

Borravaló

A kanadaiak a szolgáltatási szektorban elvárják és gyakran emlékeztetik is az utast a borravaló adására. Étkezéséknél ez általában a számla 10-15%-a, az idegenvezetõknek és a buszsofõrnek napi 1-2USD/fõ/nap.

Árak

Az árakat Kanadában mindig adó nélkül adják meg! Az adó mértéke 8-12% között változik az államok szerint. Az étkezéseknél a számla végösszegéhez gyakran hozzáadnak 15%-ot “tip”, azaz borravaló címén.

Hálózati feszültség

A hálózati feszültség 110V, váltóáram. Villanyborotva, videokamera töltõje stb. mûködik 110Volttal is, de a csatlakozáshoz adapterre van szükség, ami beszerezhetõ szaküzletekben, de gyakran a szálloda recepciósa is rendelkezésünkre bocsátja.

Hasznos információk, adatok

Ünnepek, rendezvények

Kanada Nap: Július 1.
Leghíresebb ünnepük a Téli Karnevál, amelyet Quebecben rendeznek meg minden február utolsó két hetében. A nemzetközi hírnevű, montreali Jazz Fesztivált júliusban tartják. Torontó két leghíresebb fesztiválja a Caravan, kulturális és folklórfesztivál és a Homoszexuálisok Parádéja. Szintén Torontóban zajlik évről évre a Fesztiválok Fesztiválja, a nemzetközi filmfesztivál. Calgary ad otthont júliusonként a Calgary Stampede-nek, amely látványos roncsderbyből és rodeóból áll. Zenével és tánccal ünneplik meg augusztusban az Első Emberek Fesztiválját Victoriában.

Pénz és költségek

Az ország hivatalos fizetőeszköze a kanadai dollár.

Be- és kiutazás

Kanada Magyarországról a Malév Hungarian Airlines menetrendszerinti járatával közelíthető meg, hetente több gép is landol a torontói repülőtéren.

Közlekedés az országon belül

Belső repülőjáratok helyett tanácsos szárazföldi járművekkel utazni, hiszen ezek jóval olcsóbbak és az ország szépségeiből is többet láthatunk. A közúthálózat kitűnően kiépített, így mind busszal, mind padig bérelt autóval könnyedén megközelíthető bármely település. A vonathálózat is megfelel az elvárásoknak.

Sportolási lehetőségek

A magas hegyek kitunő lehetőségeket nyújtanak a hegymászók és a síelők számára. A nemzeti parkok magas esésű és lassabb folyóin és tavain kenuzhatunk, kajakozhatunk és a vadvízi evezést is kipróbálhatjuk. Az ökoturizmus elveit követve fejleszti az ország a turizmusát, a túraútvonalakat és kirándulóhelyeket is ezen elvek alapján alakítják ki.

Időzóna: GMT-4 -5 -6 -7 -8
Terület: 9 970 610 km2
Népesség: 31 281 092 fő
Népsűrűség: 3,1
Népcsoportok: brit (34%), francia (24%), egyéb fehér (23%), indián, eszkimó
Közigazgatási beosztás: 10 szövetségi tartomány, 3 szövetségi terület
Fekvés: Észak Amerika. Az Atlanti Óceán és a Csendes Óceán között fekszik, Amerika északi folytatásaként.
Országhívószám: 1
Hungary Direct: 1 800 463 8810
Autójelzés: CDN
Elektromosság: 110 V, 120 V, 60 Hz
Államforma: szövetségi állam
Hivatalos nyelv: angol, francia
Nagyobb városok: Montreál, Calgary, Toronto, Winnipeg, Edmonton, Vancouver, Missianga, Hamilton, Laval, Saskatoon, Kitchener, Québec, Burlington, Langueuil, Oshawa, Halifax
Legmagasabb pont: Logan-hegy 5 950 m
Legalacsonyabb pont: Atlanti Óceán 0 m
Vallások: katolikus (45%), protestáns (36%)
Hivatalos pénz: 1 kanadai dollár = 100 cent
GDP: 722,3 milliárd USD (1999)
GDP/fő: 23 300 USD (1999)
Gazdasági növekedés: 3,6 % (1999)
Infláció: 1,7% (1999)
Legfontosabb iparágak: vas-és színesfémkohászat, acélgyártás, aluminiumkohászat, koolaj-finomítás, textilipar, bor-cipoipar, fa-, papíripar, ruházati ipar, nyomdaipar, gép-, vegyipar, konzerv-malomipar, hajógyártás, hiradástechnika
Legfontosabb kereskedelmi partnerek: USA, Japán, Nagy Britannia, Németország, Hollandia, Kína, Dél Korea, Franciaország, Mexico, Tajvan
Vasúthálózat hossza: 67773 km
Úthálózat hossza: 901 902 km
Repülőterek száma: 1411
Fontosabb kikötők: Becancour (Quebec), Churchill, Halifax, Hamilton, Montreal, New Westminster, Prince Rupert, Quebec, Saint John (New Brunswick), St. John\‘s (Newfoundland), Sept Isles, Sydney, Trois-Rivieres, Thunder Bay, Toronto, Vancouver, Windsor

Útlevél és vízuminformáció

Magyarország helyi képviselete

Ottawa Nagykövetség
Cím: 299 Waverley Street Ottawa, Ontario K2P OV9
Előhívó: (1)(613)
Telefon: 230-9614, 230-2717
Ügyelet: 230-27-17
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Tomaj Dénes
Fax: 230-75-60
E-mail: sysadmin@huembott.org
Honlap: http://www.docuweb.ca/Hungary//
Toronto Főkonzulátus
Cím: 121 Bloor St. East, Suite 1115. Toronto, Ontario, M4W 3M5
Előhívó: (1)(416)
Telefon: 923-89-81
Ügyelet: 923-89-81
Főkonzul: Emri István
Fax: 923-27-32
E-mail: hucontor@istar.ca

Montreal Főkonzulátus

Cím: 1200 McGill College avesuite 2040
Montreal, Québec, H3B 4G7
Előhívó: (1)(514)
Telefon: 393-10-48,
Főkonzul: Pap László Csaba
Fax: 393-82-26
E-mail: huconmtr@sprint.ca
Magyarországi képviselet:
Budapest Nagykövetség
Cím: 1121 Budapest, Budakeszi út 32.
Telefon: 392-3360
Fax: 392-3390
E-mail: bpest@dfait-maeci.gc.ca
Honlap: www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/hungary/
Budapest Kereskedelmi Osztály
Cím: 1122 Budapest, Zugligeti út 51-53.
Telefon: 392-3360, 392-3351
Fax: 392-3395
E-mail: bpest@dfait-maeci.gc.ca
Honlap: www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/hungary/
Budapest Konzuli Osztály
Cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 51-53.
Telefon: 392-3360
Fax: 392-3390
392-3394 (vízumosztály)
E-mail: bpest-im@dfait-maeci.gc.ca (vízumosztály)
Honlap: http://www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/hungary/

Magyar képviseletek

Magyarország és Kanada között 2008. március 1-én létrejött a teljes körű és kölcsönös vízummentesség. Ennek alapján az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak legfeljebb hat hónapra Kanadába turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából. Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie.

Mi mennyibe kerül?

Esemény / Kiadás Forintban Euróban Dollárban
Étkezés egy olcsóbb étteremben 2893.03 Ft 10.22 € 13.01 $
2 fős étkezés, közepes minőségű étteremben, 3 fogás 13362.7 Ft 47.19 € 60.07 $
Menü egy gyorsétteremben (pl: McDonald's-ban) 1781.7 Ft 6.29 € 8.01 $
Hazai sör (0.5 liter, csapolt) 1224.92 Ft 4.33 € 5.51 $
Import sör (0.33 liter, üveges) 1336.27 Ft 4.72 € 6.01 $
Cappuccino (átlagos) 779.49 Ft 2.75 € 3.5 $
Coca Cola / Pepsi (0.33 liter, dobozos) 445.42 Ft 1.57 € 2 $
Ásványvíz (0.33 liter, üveges) 389.75 Ft 1.38 € 1.75 $
Tej (átlagos, 1 liter) 542.3 Ft 1.91 € 2.44 $
Friss fehér kenyér (0.5 kg) 623.59 Ft 2.2 € 2.8 $
Rizs (1 kg) 612.46 Ft 2.16 € 2.75 $
Tojás (egy tucat, 12db) 668.14 Ft 2.36 € 3 $
Helyi sajt (1 kg) 2207.08 Ft 7.79 € 9.92 $
Csirkemell (filézett, 1 kg) 2227.12 Ft 7.86 € 10.01 $
Alma (1 kg) 667.02 Ft 2.36 € 3 $
Narancs (1 kg) 665.91 Ft 2.35 € 2.99 $
Paradicsom (1 kg) 665.91 Ft 2.35 € 2.99 $
Burgonya (1 kg) 365.25 Ft 1.29 € 1.64 $
Saláta (1 fej) 445.42 Ft 1.57 € 2 $
Ásványvíz (1.5 liter, üveges) 445.42 Ft 1.57 € 2 $
Egy üveg bor (átlagos minőségű) 3340.68 Ft 11.8 € 15.02 $
Hazai sör (0.5 liter, dobozos) 556.78 Ft 1.97 € 2.5 $
Egy doboz cigaretta (Marlboro) 2370.77 Ft 8.37 € 10.66 $
Egy menetjegy helyi tömegközlekedésre 668.14 Ft 2.36 € 3 $
Havi bérlet tömegközlekedésre 26948.2 Ft 95.16 € 121.15 $
Taxi kiszállási díja 946.53 Ft 3.34 € 4.26 $
Taxival 1 km út megtétele 367.25 Ft 1.3 € 1.65 $
Taxival 1 óra várakozás 6796.06 Ft 24 € 30.55 $
Benzin (1 liter) 285.07 Ft 1.01 € 1.28 $
Előre fizetett mobiltelefon tarifa (kártyás, 1 perc) 54.53 Ft 0.19 € 0.25 $
Fitnesz terem bérlet 1 felnőtt részére (havonta) 12249.2 Ft 43.25 € 55.07 $
Teniszpálya bérlés (1 óra, hétégén) 5564.06 Ft 19.65 € 25.01 $
Mozijegy (1 darab) 2894.15 Ft 10.22 € 13.01 $
1 márkás farmernadrág 14523.2 Ft 51.28 € 65.29 $
1 nyári ruha áruházláncból 10022 Ft 35.39 € 45.05 $
1 pár márkás cipő 24498.3 Ft 86.51 € 110.13 $
1 pár férfi bőrcipő 26725.5 Ft 94.37 € 120.14 $

Időjárás

A nyár, a tavasz és az ősz a legkellemesebb időszak az üdüléshez. A turisztikai főszezon július és augusztus között van.

Országinformációk

Földrajz és éghajlat
Külkapcsolatok és haderő
Az ország nevének eredete
Természeti világörökségek
Kanadai Konföderáció
Tartományok
Nemzetközi besorolás
Ajánlott irodalom
Területek
Közigazgatás
Jogrend
Népesség
Művészetek
Sport
Nyelvek
Turizmus, látnivalók
Források és jegyzetek
Európai kolonizáció
Gazdaság